2011-09-01 07:15 | 0 kommentarer

Vissa dagar faller nyfikenheten in och jag letar mer eller mindre intressanta saker att fundera på!

Idag kikade jag lite på hur många avkommor vissa av de brittiska hundarna har lämnat efter sig... I kära Sverige kan man ibland höra knorr bland vissa när andra använder sina hanar väldigt mycket.. I Sverige anses en hane vara välanvänd om han parar mer än 10 tikar under ett år-typ! I England där vi hämtar mycket inspiration till våra labradorer är de lite mer affärsmässiga! Många där borta lever på att avla kullar, apportera på stora godsjakter, hålla träningar OCH att meritera sina hundar för att de i sin tur ska vara attraktiva på avelsmarknaden!

Jag började med att se efter hur många kullar Raps pappa Mediterian Blue har, det visade sig att han i dagsläget har 99 kullar och 711 valpar registrerade i The Kennel Club. Blue´s pappa Endacott Shelf har i sin tur 81 kullar och 548 valpar, inte illa pinkat det heller. Blue´s son Neon har precis börjat sin avelskarriär med 17 kullar och 138 valpar! Totalt har dessa tre far-farfar-farfarsfar 1.397 valpar i 197 kullar..

När jag väl hittat dessa hundar ville jag hitta en riktigt supermatador, letade bland W.Ruff, B.Butler, G.Gettysburg, D.Indiana, H.Feargal, M.Morse men ingen var nån superduperhund med mer än 200 kullar.. Då slog det mig att gamle Pocklea Remus lär ha en rätt skaplig hög med avkommor och mycket rikgit har han 275 registrerade kullar med totalt 1823 valpar registrerade i The Kennel Club!

Med detta i åtanke kan vi tänka på att det i Sverige 2010 registrerades 2.197 labradorer!

Det var allt för idag-hade gott alla!

Mediterian Blue-stolt far till 711 valpar :) (bilden tagen under IGL 2007 av mig)


2011-08-28 09:57 | 0 kommentarer

Igår hade vi +26 här hemma, lite väl varmt för att apportera i men det gick! Hade med Humlan, Lova och Raps på årets första apporteringsuppdrag! Humlan är som vanligt mitt superankare-vad skulle jag göra utan henne? Änderna flög lite halvdassigt och skyttet hade kunnat vara bättre-men det är så det är i början på säsong! Om några veckor är säkert skyttet bättre och änderna bättre på att flyga! Tog med vår Nikon D90 i hopp om att ta några fina bilder med kort slutare men tji fick jag när minneskortet satt kvar i datorn (upptäckte det när Raps kom hem med första anden..)..

Tex får stanna hemma ett tag till, kanske får han följa med på någon jakt senare i höst, mest för att se o lära..

Idag har det regnat rejält på natten och morgonen, världens blixtoväder inatt, men nu spruckit upp och solen skiner! Jag ska försöka väcka liv i min BumperBoy som knorrade lite sist jag använde den, kanske bara behöver lite mer ström..

Hade gott

Mattis (o Melker) :)


2011-08-26 09:03 | 0 kommentarer

Tiden går sin gilla gång, Melker växer och frodas, vi njuter fortfarande av Tex 1nkl, tränar lite hundar men inte alltför seriöst då det är ett tag till nästa start.. Tex drillas i linjer, stopp och sortering. Humlan och Raps dammas av med lite skottapporter etc för att i helgen åka på årets första apporteringsuppdrag-ska bli riktigt kul!!

Jag och Martin på Gårdhammar har styrt upp lite träningsjakter i höst. Martin står för själva jakten och skyttar och jag står för apporteringsgänget. Efter lite pyssel och pusslande har vi nu ett gäng träningssugna apportörer som ska träna sina hundar på riktig jakt. Först blir det två kombinerade and- och rapphönsjakter och sen två rena fasanjakter, respektive ekipage apporterar på tre av dessa fyra jakter! Jag tänker själv föra Raps så långt det går, se lite hur han går.. Raps har inte det där riktiga trycket jag vill ha men jag ska iaf ge han en chans att visa vad han går för i höst!

Annars ägnar vi lite tid åt svampplockning, lingon och diverse annat pyssel!

Over and out!

Mattis


2011-08-17 06:47 | 0 kommentarer

Igår ögonspeglades Tex på Arboga Djurklinik och hans ögon konstaterades UA-jätteskönt!


2011-08-13 08:36 | 0 kommentarer

... blev inte riktigt som vi tänkt oss!

Igårkväll åkte vi och rekade markerna, som visade väldigt få gäss.. Sanna optimister som vi är trodde vi att gässen redan flugit till sjöss för att sova.. Men så  fel vi hade när vi bara såg ett fåtal gäss och inga inom bra håll! Denna morgonen mot förra veckan då det var hundratals gäss på samma fält! Men men that´s jakt som man säger..

På hemvägen fick jag iaf in ett hyggligt skott på en råbock ute i ett havrefält!

augustibock


2011-08-12 06:56 | 0 kommentarer

Imorgon jagar vi gässen för första gången-ska bli grymt spännande, speciellt nu när vi har 24 nyköpta grågåsbulvaner från HC Jakt! Upp i arla morgonstund för att vara på plats senast kl.05.00! Efter den jakten lär det väl rulla på, både gåsjakt när möjlighet finns samt annan jakt, änderna är snart lovliga och då börjar andjakterna att tuffa igång, sen rapphönsen o till sist safanerna!

Har en rolig höst med en "apporteringsklubb" där jag dragit ihop 8 personer som ska apportera på tre jakter var, både and+rapp i september och rena fasanjakter i oktober och november! Det ska bli riktigt kul att se utfallet av det!

Utöver egen fågeljakt och apporteringsklubben är det även en del uppdrag bokade med start sista helgen i augusti fram till november. Det verkar som jaktarrangörerna "sejfar" i år och lägger fasanjakterna tidigt för att slippa pulsa i meterdjup snö! Och med tanke på antalet uppbokade helger för fågeljakt i olika former och vår lilla familj lär kuljakten få stå tillbaka rejält i år och framöver! Har förresten skjutit lerduvor vid ett par tillfällen i år och det ger resultat, min Beretta ES 100 börjar bli kompis med mig vilket är skitkul!

Den egna hundträningen tuffar på, inga mer starter i år! Tex stod för den enda starten i år, skoj när det går bra! Men nästa helg ska jag hjälpa till på LRK´s prov i Flen, kastare i öppenrutan på söndagen.

Igår hade vi besök av Gunilla G som kom förbi och genrepade sin fina Grappa inför provstart! Allt såg jättebra ut-nu går det vägen!! Och när vi ändå hade vilt tinat tog vi ut våra egna och tränade dom lite igårkväll! Tex träning består nu mest av linjetag och lite stop. Igår fick han en markering och sen linje på samma ställe efter att Anna smugit ut en fågel där den förra landade! En sammanfattning av Tex arbete är "Fokuserad arbetsglädje"!

Och idag flyger föräldrarna till Sydafrika! Först till London för att möta upp syster Mia med Jaqcues och Gustaf för vidare färd till Sydafrika för att där träffa bla Jaqcues föräldrar, turista mm. Blir borta i 10 dagar så vi får härja fritt på Knutsta! :) Vi får väl se vad vädret säger, har 9ha havre kvar att tröska och pressa halmen efter. Vetet är tröskat och halmen är pressad. Förra veckan ägnade jag åt att köra in 255 storbalar vetehalm, känns bra för det är i stort sett vinterns behov!

Just ja, får inte glömma att årets händelse, förutom Melkers födelse, var ondags; Alan Jackson live in Eskilstuna!!

Återkommer framöver med lite jaktberättleser mm!

Over and out!


2011-07-24 00:30 | 0 kommentarer

Efter förra måndagens övningsprov som kändes så bra efteranmälde vi till Örnsköldsviks b-prov. Det finns väl ett par anledningar till varför vi åker så långt som 56 mil enkel resa för att starta Tex på prov. En anledning, troligen den största, är att han fick plats, en annan är att jag har semester och då passar det bra och en tredje att det vore skönt att få det överstökat så här tidigt så att vi kan koncentrera oss på apportering på ledig tid i höst!

Hur som helst så packade vi bilen, det fick bli Annas då takboxen inte passade på min! Allt utrymme fylldes snart med bebisprylar, hundar, övernattning, matsäck mm. Med på resan följde förutom jag, Anna och Melker, så klart Tex med resesällskapet Raps!

Vi hade bokat en stuga på en camping i Överhörnäs strax söder om Örnsköldsvik, stuga modell friggebod med vatten och kokplatta!

Lämnade iaf Stora Sundby onsdag morgon ca 8.40 och var efter några pauser framme i Överhörnäs 56 mil och 8½ timme senare! Jag hann precis iväg och reka Fjällrävenhuset som låg bara några km bort, innan vi rastade hundar, käkade pizza och sussade inför torsdagens prövning!

På torsdagen for vi iväg en timme innan samling och var väl där 20-30 minuter tillgodo efter 3km rakt ut i skogen som avslutning!

Provet gick vid en skogssjö med gungfly runt om och inleddes med två enkelmarkeringar på vatten med trut och and. Efter det en förflyttning till söket som var lite lurigt med hälften av söket på gungfly gräns mot sjön och resten upp mot skogen, allt vilt i stort sett på söket. När söket var inne var det en snorkort dirigering mot en duva rakt in i skogen. Och som avslutning två enkelmarkeringar bland tallarna på land, en kråka och en kaja.

Ett rakt o ärligt prov som kändes bra på alla sätt. Domare för dagen var Micke Rönnbäck, en som jag aldrig träffat förut men som jag gärna går för igen. Folket som höll i provet var kanontrevliga och allt var bra anordnat, med två samlingstider, tider som hölls och trevliga marker!

Tex gick ut som femma och kändes bra. Vi gjorde inget annat än ren rastning innan och gick bara ner och gjorde provet. Domaren var "bara med" och man kände sig inte stressad eller irriterad över korkade kommentarer. Tex inledde dock med en knölig inleverering av truten då han tog land en bra bit till vänster om mig, sen gick det kanonbra. Dirigeringen kunde väl ha varit bättre men in kom duvan iaf. Söket var Tex femte i livet och han känns stensäker där trots orutin. Förstapriset i Nkl känns så skönt, ingen stor merit men ändå ett bevis på att anlagen finns där och att man är på rätt spår! Med på provet i Örnsköldsvik var några bra hundar, jag tror att det blev totalt 5 förstapris och några andra- och tredjepris!

Fredagen sov vi iaf ut i vår lilla koja för att sen packa och städa inför avfart. På hemvägen tog vi vägen via Uppsala och köpte sushi, vi var rätt lessa på McD, Max och pizza! Igår var vi hemma vid 21-tiden efter en total resa på 126 mil men den var värd varenda km, så skönt med 1 nkl på Tex!

Nu kan jag med ro träna vidare med honom, nöta in höger/vänster/ut och omvanlda mitt väs till en stopsignal samt fortsätta att träna honom som jag redan gör med de andra hundarna! Gruppträning med Tex lär det inte bli nåt störra av förrän nästa år, tror att man sabbar mer än man gör nytta när man drar ihop 10 unghundar i en stor grupp, kastar markeringar och stör till! Jag ska få iordning på båten och snickra ihop några dirigeringsflottar också, börja köra lite linjer på vatten med alla hundarna!

Ibland ser man lite konstiga saker vid färd på E4 så lång sträcka men mellan Gävla och Uppsala hände nog det konstigaste. Först var en incident där vi låg i omkörning på motorväg med farthållaren på 110 med en bil en liten bit bakom men bakom den en bil som försöker sig om innanför den bilen mot mittsträngen, det misslyckades och idioten behärskade sig så att både jag och bakomliggande bil hann hålla till höger. Nästa situation är att två LT-reggade bilar bogserar varandra i 120 knyck i omkörningsfilen men som tur var hann någon varna pollisen innan vi gjorde det för strax innan Uppsala kommer Polisen farande och haffar dom mitt i en omkörning, de fick snällt åka till kanten. Snacka om idioter!!!

Idag har vi plockat körsbär och kokat sylt så nu börjar syltförrådet bli återställt med nya burkar av körsbär, jordgubb och krusbär! Men det lär bli fler av svarta vinbär, blåbär och lingon vad det lider!

Oj, det blev en lång story, nu ska jag gå o knoppa-take care folks!

Nedan ses lite bilder som illustrerar vår resa i bild!

 

Paus på vägen norrut

Vår hejarklack i Ö-vik :))

Mina älsklingar

Precis vid starten av provet

Inför första markeringen på vattnet

Tex på väg mot truten på vattnet

Söket var mellan vattnet och skogen

Tex på söket 

Domaren Micke visar var dirren ligger

Muntlig kritik efter prövningen

Nu är allt klart, passivitet o allt

Domaren Micke Rönnbäck håller muntlig kritik för annan hund

Hund i vattnet, tyvärr kass skärpa..

Här kastades två enkelmarkeringar

Kikar på andra hundar efter oss

Nöjd :)

Tex o jag efter prisutdelning

Fin Tex

Även Melker gillar att åka till Norrland o starta hund

Vårt hotell i två nätter i Överhörnäs

Greenbriar Texas 1nkl vid Högakustenbron

Anna o semesterbilen på väg hem


2011-07-17 19:56 | 0 kommentarer

Jag har hos Länsstyrelsen i Sörmland sökt skyddsjakt på grågäss på en fastighet mellan Kungsör och Tumbo. I förra veckan fick jag beskedet att det beviljades, dock under en väldigt begränsad tid och bara 10st.

Igårkväll spanade jag, Anna o Melker gässen. Det satt ett par hundra gäss på en vall strax ovanför vassen, enbart grågäss! Under samma gåsspaning åkte vi på andra marker och på ett bete som ligger i anslutning till Mälaren såg vi nåt besynnerligt. Det kom en räv gående över betet, tranorna förde ett herrans väsen och vi undrade varför han var så vit i skallen. Vi tog ett kort med högsta förstoring och i kameran kunde vi sen se att han hade en gås i munnen, så även räven drar sitt strå till stacken när det gäller gåsbekämpning!

Inatt ringde klockan vid 3-tiden, skulle möta upp Pontus kl.3.30 för vidare färd till jaktmarken. På vägen dit såg vi två älgar och fem rådjur och gässen var inte på plats. Men av någon anledning ville inte gässen ner på samma åker som dom var på igår. Ett par hade dock sitt stråk över oss och Pontus var något mer triggerhappy och klapp en gås på första smällen.. Jag höll för ovanlighetens skull inne med skottet i hopp om att det skulle uppstå fler och bättre lägen! Men det blev tyvärr inga fler lägen utan vi fick fara hem med en fälld gås, nio kvar att skjuta!

Tog ett par bilder, bla en bild på räven med gåsen och ett par bilder på en grottman med sin fällda gås! På förmiddagen åkte jag med min lilla familj till fam. Anders Ekman på Waxäng för att där övningsskjuta lite. Mitt självförtroende när det kommer till hagelskytte är tämligen dåligt men efter 75 skott efter lerduvor med helt ok träffprocent är det nu bättre. Vi var fem som sköt och Anders var tveklöst bäst men jag kom nog strax därefter. Jag vill verkligen bli bra till hösten då det lär bli mkt bra fågeljakt  !

Veckan som kommer bjuder på lite roligheter-återkommer om det!

Räv med gås

Pontus gör hundjobbet-apporterar fälld fågel

Nöjd Pontus med skjuten grågås


2011-07-12 18:37 | 1 kommentarer

För några veckor sedan anmälde jag oss till en b-provsträning för Helena och Fredrik Lindström och Birgitta Bernadotte! Jag ville stämma av Tex status i den situationen ett b-prov ter sig. Jag ville se om fotgåendet sitter, avlämningar, viltspontanitet, stadga, sök mm. Vi har mest tränat honom hemma med våra andra hundar förutom en eftermiddagsträning med Lena och Linda Widebeck och deras goldens. Hemma tycker jag att det mesta fungerar, har är balanserad och jag tyckte därför att det var läge för en avstämning.

Igår packade vi bilen med bebis, Tex och Raps. Humlan och Ivar fick vara kvar i hundgården då bilen i dagens utförande inte har plats för fyra hundar, barnvagn, bebis och två vuxna ink packning :)

Träningsplatsen var väldigt bra, stor damm med bra marker runtomkring. Provet inleddes med två enkelmarkeringar på vattnet. Efter det blev det en kort förflyttning och ett riktat närsök/kort dirigering. Efter det en lång förflyttning upp i skogen där söket hölls. När söket var klart var det förflyttning tillbaka ner till vattnet för en avslutande enkelmarkering mellan skogen och vattnet. Birgitta var domare, Birgittas man Folke var skytt och son Carl var båtsman. Helena var funkis och instruktör och Fredrik instruktör för de som gått provet för tre åt gången.

Med på träningen var några, för mig, kända ansikten, alltid kul att återse kompisar på olika evenemang!

Tex och jag gick ut som fjärde hund strax efter fikat. Jag är nöjd med hans arbete, fotet var bra, avlämningar bra, söket som var hans livs tredje (har tidigare gjort ett sök med två dummies och ett med tre fåglar) han tog nu in fem vilt. Vattenmarkeringarna som var långa hade kunnat vara mer distinkta. Helena tyckte att jag ska prata mindre med Tex när han ex är på väg hem med viltet. Efter träningsprovet tränade vi med Fredrik på andra sidan sjön, förutom att husse blev stungen av jordgetingar fick Tex en markering på vatten med efterföljande dold linje och sen samma på land. Tex gjorde en kul grej på vattenlinjen. Han blev skickad på linje och i full sula skulle han häva sig i vattnet, men istället för att kasta sig i fick han vind av kråkan som hängde i en buske 10 meter bort, följde upp vinden och tog kråkan och hem med den till husse. På skicket efter gick han ut och tog dummyn som låg en bit ut på vattnet, Tex skickades ca 30 meter upp från vattnet!

Summa summarum är jag jättenöjd, både med träningensupplägget och Tex insats. Nu ska vi anmäla till prov och sen se hur det går! :)

Gunilla redo med Grappa

Och Grappa lämnar av

Jag o Tex redo för start

Redo för vattenmarkering

Redo för vattenjobb

Tex på väg hem med ankan

Tex kommer med dirigerings/närsökskråkan

Tex med kaninen på söket

Tex kommer med truten

Fotgående ner från sökskogen

Tex går på landmarkeringen

Lämar av kråkan

Genomgång efter övningen :-)

Det ska börjas i tid-Melkers första hundresa


2011-06-19 10:11 | 0 kommentarer

Trots en liten bebis i huset hinner vi med lite hundträning! Dummies varvat med lite vilt då och då! Tex avancerar tycker jag, tar vilt, går bra i vatten, härligt fot och veckan som gick fick han göra sitt livs första sök! Känns bra för framtiden, spanar just in lite prov som kan passa in mellan varven av dop av Melker och höstens andjakter! Förhoppningsvis får vi plats på nåt prov innan jakterna drar igång, iaf en start för att testa formen! :)

Hade kameran med för några dagar sedan när vi stannade till i en hage på vår prommis!

CSC_0721

CSC_0722

CSC_0723

DSC_0615

DSC_0633

DSC_0669

DSC_0642

Melker är grindvakt

Melker tränar hund för fullt

DSC_0703


«  07  08  09  10  11  12  13  14  15  16  17  »
«april 2019»
tiontofr
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930