CNM
2012-07-23 22:38

Efter vårens "CNM-chock" har ni kanske trott att vi stuckit våra små huvuden i sanden, men det har vi inte, vi har bara inväntat att alla som har haft berörda kullar, har informerat sina valpköpare! Nu är det gjort och vi skriver här om Tex CNM-historia.

När vi köpte Tex var vi noga med att välja en valp ur en kull där de valpar som föddes var fria från både PRA och CNM via föräldrarna. Vi tackade nej till valpar ur kullar där statusen var okänd hos föräldrar. Tex båda föräldrar var testade fria för PRA och CNM. I hans Owner Registration Certificate från The Kennel Club står klart och tydligt att han är hereditärt fri från CNM då båda föräldrarna är testade fria. Charlotte Lindell, som har erfarenhet av CNM, köpte även hon en tik ur samma kull.

Tex parade fem tikar i vintras där en tik hade känd status som CNM-bärare, resten av tikarna hade okänd status. Kullen som föddes med tiken som var bärare testades och swabbarna skickades till LabradorCNM i Frankrike. Resultatet kom till oss via uppfödaren och det kom som en chock att tre av sex valpar var testade Sjuka, dvs de kommer att utveckla sjukdomen, två valpar var Bärare och en var Fri. Vi kontaktade Tex uppfödare Carole Clarke - Greenbriar Labradors. Även Carole var chockad, speciellt då hon hade en kull med tvåveckors valpar ur Tex mamma.

Vi kontaktade LabradorCNM direkt och fick swabs skickade från Charlotte Lindell, ett par dagar senare var proverna i Frankrike och efter ytterligare ett par dagar hade vi svaret, både vår hane Tex och hans dotter Finesse var testade som CNM-Bärare.

CNM var för oss egentligen inte helt nytt. För några år sen testade vi både Lova och Raps, mest för nyfikenhetens skull. Både Raps och Lova är fria från CNM. Raps röntgade BC-höfter och Lova kom aldrig att gå i avel.

Nu är alla tikar som Tex parat testade, två är testade Fria, en testad Bärare och för en har inte svaret kommit ännu. För valpar som är ur en kull där en förälder är Fri och en är Bärare säger genetiken att 50% av valparna kommer att bära på anlaget och 50% kommer att vara fria. Ur kombinationen där båda föräldrarna är Bärare kommer sorgligt nog 25% att bli Sjuka, 50% Bärare och 25% Fria (högst teoretiskt). Samma gentiska funktion som PRA på hund och hornlöshet hos nötkreatur.

CNM är en ytterst sorglig sjukdom där avlivning är att föredra då livet inte är aktningsvärt för hunden. Nervystemet påverkas så att hunden slutar att äta, muskulaturen försvinner och valpen får svårt att röra på sig. Symptom ska börja visa sig vid 4-6 månaders ålder, ev även tidigare.

Själv tycker jag inte att en hund som är CNM-Bärare per autmatik ska vara ute ur aveln, därmot ska man vara noga med att den hund man väljer att para med är CNM-Fri.

Kostnaden att testa CNM är 45 Euro för en hund och ca 300 US-dollar för en hel kull, oavsett storlek. Det går att testa oregistrerade valpar som enbart är Chippade/tatuerade.

När nu detta med CNM inte var korrekt testades både Tex mamma Adoraden Izzy at Greenbriar och vår egna Greenbriar Texas för PRCD-PRA hos Optigen i USA. Både Tex och hans mamma testades PRA-Clear.

Vi har försökt ta reda på var felet ligger men vet i dagsläget inte helt och hållet. Laboratoiet som testade Tex mamma som CNM-fri, påstår att det inte är ett "Lab-error". Tex uppfödare hävdar dock att det är labbet som blandat ihop proverna. Om vi någonsin kommer att få reda på svaret vet jag inte. Jag har själv varit i kontakt med Laboklin som utförde den felaktiga analysen, dock med svaret att det inte är ett Lab-error men att de inte går in på detaljer så länge de inte har något medgivande från Carole.

En soppa utan dess like är det, och vi lider otroligt mycket med uppfödarna och valpköpare, framförallt de som är tvungna att ta bort sina CNM-sjuka valpar!


2 kommentarer
Namn: Grete
Tidpunkt: 2012-07-24 22:41
Ingen rolig läsning, jag lider med er, vet precis hur det känns
Namn: Helena
Tidpunkt: 2012-07-25 07:37
Trist, ledsamt...
:-( Starkt & bra av er att skriva!

Namn:  
E-post:  
Hemsida:  
Extra 2:
Kommentar:  

Skriv av koden:  
«januari 2020»
tiontofr
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031