HD, ED, PRA, Öga, CNM, SD2 och sen lite egenskaper på det..
2013-02-25 20:51

Tester högt och lågt, man undrar ibland vart det ska sluta...

I sommar testade vi om Tex för CNM efter att tre avkommor i en kull testats sjuka, trots att de inte skulle kunnat bli sjuka... Sen fick ju även en annan kull två sjuka valpar, samma kull som Finesse är ur. Finesse själv testades även hon som bärare!

Nu när det gått en tid sen "CNM-skandalen" var det dags för nästa omgång tester....

Efter lite snack här och där beslutade vi oss för att testa våra hundar Tex, Finesse och Bracken för SD2-nån variant av dvärg. När vi ändå var igång testade vi om Bracken för CNM och PRA och skickade de proverna till Labrador CNM i Frankrike och Optigen i USA. SD2-testerna skickade vi till Generatio i Tyskland. Bracken var redan testad Clear hos Laboklin, men i och med grundstöttningen med Tex ville vi nu ha ryggen fri-därför testade vi om Bracken!

Första svaret som rullade in var det från Labrador CNM-Bracken var även där Clear.

I fredags kom svaren från Generatio, tyvärr inte lika trevligt-både Tex och Finesse är bärare av SD2-man undrar när oflytet ska vända.. Bracken var fri vilket ändå var väldigt skönt! Angående Tex och Finesse undrar man ju hur mycket oflyt man kan ha... Tex lyckades med konststycket att ärva både CNM- och SD2-genen från sin mor FTCH Adoraden Izzy at Greenbriar, då hans pappa OFTW Greenbriar Rum är fri från båda anlagen! Sen har nu även hans dotter Finesse ärvt båda de generna i sin tur..

Idag kom då till slut det sista svaret, nu från Optigen och Bracken är då fri från även PRA.

Man undrar ju hur långt det ska gå, hur många tester ska vi testa våra hundar för? Ska vi även testa för EIC som några svenskar redan börjat med, och som danskarna testar för fullt för? När ska vi testa för HD, ED och arbetslust?

Ska vi använda dessa bärare i aveln? Självklart ska vi det, vi har ju tester för det! Vi kommer helt säkert att använda vår fina Finesse i aveln, om hennes övriga hälsa och arbetsegenskaper är gott nog för det! Om intresse finns kommer även Tex att användas i framtiden. När vi kommer att använda någon av våra CNM/SD2-bärande hundar kommer vi självklart vara väldigt noga med val av partners, testade fria för CNM och SD2!

Detta med gentester har gått fort, när jag köpte Humlan för åtta år sen var det HD, ED och Öga man tittade på, inte så mycket mer..

Justlike Maypearl Finesse


2 kommentarer
Namn: Grete
Tidpunkt: 2013-02-25 22:43
Varför ska vi avla på anlagsbärare och därmed skapa ännu flera anlagsbärare, vår ras är så stor så det ska inte vara problem att få fram fria hundar om vi väljer våra avelsdjur med omsorg
Namn: Mattis
Tidpunkt: 2013-02-26 06:21
Varför inte se det från andra hållet-använda en fri och en bärare och få chansen till fria valpar-det finns ju bra tester? Ni har väl själva använt anlagsbärare i aveln-eller är det skillnad på att använda en bärande tik och fri hane?
Det är just det tankesättet som har en "tendens" att snäva in aveln när vi nu testar för allt. Det är väl tråkigt nog att vi har två klubbar i Sverige som gör att vi inte kan använda alla jaktavlade labradorer som finns i landet!

Namn:  
E-post:  
Hemsida:  
Extra 2:
Kommentar:  

Skriv av koden:  
«april 2021»
tiontofr
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930