2013-07-05 21:11 | 1 kommentarer

Så var äntligen de små fina svarta här!! Vi har väntat och väntat och så till slut började Bracken att visa tecken på lite sänkt temp och aptit och lite rastlöshet! 00.45 inatt kom fösta valpen och med hyggligt jämna mellanrum pluppade det ut valp efter valp. När klockan var 05.45 kom så sista valpen. Det kom totalt 8 valpar fördelat på sex tikar och två hanar - alla svarta!

Om inge händer är alla valpar tingade - en tik stannar hos oss på Knutsta - ska bl så kul att spara en efter Bracken då hon har det vi efterfrågan hos en retriever!

Ikväll  har vi grillat fläsk och firat med ett par glass rött - inte fel alls!

Bracken med Översten som kom först :)

Fina korvar

En bra bit på G

Blöt valp

Torkar av nyfödd valp

Utspridda svarta

Fina fröken B med valpar

Melle

Sambon i huset

VDn (verkställande dräng)


2013-07-02 14:26 | 0 kommentarer

I förra veckan röntgades Finesse på Hvarsta hund och kattklinik, i helgen såg vi det glädjande resultatet HD-A och ED-0. Vi är så glada i vår lilla fröken Finesse och inte blir det sämre av en friröntgen!!

När det kommer till Bracken och hennes mage kommer vi allt närmare ett avgörande! Hon är tjock och de sista dagarna har det märkts märkbart på hennes promenader, nu är hon ganska så mycket en ren följajohn-hund. På söndag den 7 juli går tiden ut, då är hon gången 63 dygn, vi tror att hon nedkommer något tidigare, hoppas för hennes skull om inte annat! Så nästa gång vi ses här på hemsidan har vi förhoppningsvs valplådan full med valpar!


2013-06-27 13:50 | 0 kommentarer

Tiden bara rusar iväg - nu är det inte lång tid kvar för Bracken och hennes mage! I söndags var det två veckor kvar till dagen D, så det drar ihop sig med stormsteg! Bilderna här nedan är från i söndags, hon är inte den hunden som går och tycker synd om sig själv utan hon far runt som hon alltid gör, tämligen oberörd av att ha en hop med valpar i magen!

Igår var Finesse till Eva på Hvarsta smådjursklinik och fick sina höfter och armbågar röntgade. Nu väntar vi med spänning på SKK´s utlåtande-förhoppningsvis ser allt bra ut och hon friröntgas!

När vi inte väntar på valpar eller röntgar unghundar fejar vi inför söndagens fest för Algot-han ska då döpas i Västermo kyrka med efterföljande fest på vårt magasin. Magasinet har i modern tid aldrig använts till festlokal, troligen inte heller i omodern tid. Där har vi förvarat spannmål i mer eller mindre omfattning. Bilden illustrerar ena änden av magasinet där det finns ett par ton havre kvar, får ta och fodra upp den i vinter så att vi kan utnyttja hela längden till festlokal istället

Bracken 7 veckor gången

Bracken 7 veckor gången

Finesse sover till sig lite

Magasinet


2013-06-12 22:55 | 0 kommentarer

Tack snälla och duktiga Märta för en jättefin loga!

Vi ville sätta vår stämpel på Wijmas för att använda vid annonsering, profiltryck etc och bad proffsiga Märta Segerström om hjälp och här är resultatet - vi är jättenöjda!!

Wijmas logo


2013-06-06 17:59 | 0 kommentarer

Mitt i ensilageskörden hade vi tid för ultraljud av Bracken hos Eva på Hvarsta smådjursklinik!

Vi tycker oss ha sett en del tecken på dräktighet, flåsig, lite tyngre, keligare (om man kan bli kelgare) mm. Och igår fick vi det bekräftat, Bracken är dräktig med en fin kull med valpar! Och eftersom Laslo är dominant svart blir alla valpar svarta!

Har vi räknat rätt väntas kullen födas runt 7 juli-spännande ska det bli!

Ultraljud Bracken

Melker och slåtterekipaget

Algot provväger balkvågen


2013-05-09 22:23 | 0 kommentarer

Finesse hade lagom slutat löpa när Bracken började-en sådär 1-2 månader för tidigt! Bracken började sitt förra löp på julafton så vi hade räknat med start slutet av maj-slutet av juni.. Nu var hon iaf igång och vi ville para henne! Sagt och gjort, och efter lite efterforskning beslöt vi oss för att fara till Tomi Sarkkinen för att para Bracken med hans fina hane Blackthorn Bion "Laslo". Laslo såg jag på Nordiska i höstas och tränade även med honom ett par dagar efter. Laslo är hunden som får allt att se så enkelt ut, han skickas, får stopp och närsök och kommer sen hem med fågeln!

Vi passade då på att förena nytta med nöje, tog med hela familjen och åkte nattfärjan mellan lördag och söndag från Stockholm till Åbo. Vi hade bokat boende i en stuga på en lägeranläggning ca 20 min från Tomi och Annika ett par mil utanför Vanda inte långt från Helsingfors. Vi fick en fyrarumsstuga helt för oss själva med jättebra läge mitt ute i skogen vid en fin sjö med härliga stigar i skogarna.

På söndagen träffade vi Tomi och hans sambo Annika, tog en fika och hundarna fick hälsa på varandra. Det uppstod nästan tycke men det stämde inte riktigt. Kan tillägga att Anna tog blodprov på Bracken i fredags och då sa alla sakkunniga vi pratat med att bästa dag för parning borde vara måndag-tisdag. Efter att ha varit en tur downtown Helsinki med lite shopping och sightseeing på måndagen åkte vi åter igen till Tomi och Annika för ytterligare en date mellan Bracken och Laslo. Tyckte uppstod och de fick till en bra hängning! Vi kunde andas ut, resans mål var att få en bra parning mellan de två hundarna och nu hade det hänt vilket var så himla skönt!

Eftersom vi fick till en parning på måndagen beslutade vi att ge det en till chans på tisdag förmiddag. Resten av tisdagen ägnade vi åt att se oss om utmed kusten. Det blev ett besök i den fina staden Ekenäs där vi som hastigast hann hälsa på Annas kusin på väg upp mot Åbo. Vi kom fram till Åbo ganska sent och hade lite problem med att hitta ett hotellrum, men till slut dök vi in i centrum och fick ett rum på Holiday Inn. Och efter några timmars sömn hoppade vi på dagfärjan tillbaka till Stockholm. Efter en fin tur på sjön innehållande skallgång efter Melkers favoritgossedjur "Tette" och en grymt fin frulle på Grill House kom vi till slut fram till Stockholm och sen även Knutsta! Pojkarna Melker och Algot har skött sig med den äran, de har varit så duktiga bak i bilen, sovit på nätterna och varit så mysiga som bara de kan vara!

Tack snälla föräldrarna som tog hand om hundar och kossor när vi var borta!

Nu hoppas vi på en fin kull med valpar och kommer om några veckor att ultraljuda Bracken för att försäkra oss om hon bär på valpar eller inte! Lägger inom kort ut en egen sida med information om kullen! Ni som är intresserade är välkomna att ringa eller maila oss!

Anna och barnen downtown Helsingfors

Oops-vad hände nu ;)

Laslo och Bracken har det lite intimt..

Laslo och Bracken efter avslutad date

En drygt ett år gammal dotter till Laslo

Tomi med en dotter till Laslo samt en tik från Carmals

En vanlig bild i Finland-Melker körandes med sin traktor

Vind i håret

Pojkarna på hotellet sista kvällen

Algot i hytten på vägen hem

Mattis och Algot

Anna och Algot

Bracken på färjans hundtoalett...


2013-04-05 10:17 | 3 kommentarer

Tex blev förra året pappa till fem kullar, alla är nu fyllda ett år och vi bockar undan för undan av unga friska hundar! Som alla vet avlivades totalt fem valpar ur två olika kullar, tragiskt nog bärandes på CNM.. Ytterligare en valp är avlivad som unghund med artros till följd av en skada.

I dagsläget är 12 hundar röntgade varav 11 är fria dvs HD A eller HD B samt utan anmärkning på armbågarna. En hund har HD C och ED1. Två av hundarna i en av kullarna bor båda utomlands så där dröjer resultatet något men det bör rulla in i sommar.

Vi är hur som helst väldigt glada över de här inledande hälsoresultaten och hoppas att så många som mjöligt röntgar sina hundar efter Tex. Vi själva har ju fina Finesse efter honom, vi väntar bara på första löpet sen ska även hon röntgas!

Finesse och Tex


2013-03-11 06:19 | 1 kommentarer

För nån vecka sen kändes det som våren var på intåg men nu när det är -10 när man går och lägger sig och kanske 0-gradigt mitt på dagen känns det väl temperaturmässigt inte som våren är precis inpå.. Något som däremot talar för att våren är här är ljuset, så himla skönt att gå upp och snart nog är det ljust och att det är ljust längre på kvällarna!!

Vi kan tyvärr inte stoltsera med att hundarna får flera timmars träning i veckan, de har hamnat lite på undantaget senaste månaderna. Detta pga av flytt till Knutsta, lite renovering och inhandling. På helgerna har det varit IKEA, fullt skubb i veckorna och Anna som har en jättemage som är planerad att bytas ut mot en liten krabat inom två veckor! Men de har iaf fått ett himla fint rum. Vi renoverade tvättstugan till ett kombinerat hundrum/tvättstuga och är jättenöjda! Nu har vi även fått upp en grind i dörren så att hundarna kan vara ifred där inne och samtidigt vara med oss i köket!

Igår tog vi en promenad på skaren, jättefint men lite kyligt! Alla hundarna fick nån apport var. Lilla Finesse har en härligt attityd-kul att se vad det blir av henne! Avslutade med en bild på flocken med Knutsta i bakgrunden!

En sak vi har insett är att, om man skaffar sig en hög med retrievers, ett par barn och sen ska ge sig ut på utflykt, då går det inte utan ett släp. Vi har länge sneglat på hundkärror på blocket men slog till slut till på en ny direkt från WT Metall i Axvall. Det blev en Campeón enkelaxlad 3-boxars med lite bra tillbehör. I lördags gjorde jag en roadtrip till Skaraborg, exporterade lite köttlådor till kompisar och hämtade hem kärran. Nu kan vi dra iväg med barn, hundar och packning, utan att behöva snika hundpassning-skönt att vara oberoende (på den fronten-har fortfarande för dagen ca 64 nötkreatur som behöver passning)! Passade även på att luncha med en jättehärlig liten 12v-importtik från Danmark. Mamman är kullbror med Thirsgaards Tjegge och pappan är Broadlaw Dirk, superhärlig lite krabat-spännande att följa i framtiden!

CSC_0540

CSC_0541

CSC_0542

CSC_0544

DSC_0447

DSC_0456

Snart storebror Melker


2013-02-25 20:51 | 2 kommentarer

Tester högt och lågt, man undrar ibland vart det ska sluta...

I sommar testade vi om Tex för CNM efter att tre avkommor i en kull testats sjuka, trots att de inte skulle kunnat bli sjuka... Sen fick ju även en annan kull två sjuka valpar, samma kull som Finesse är ur. Finesse själv testades även hon som bärare!

Nu när det gått en tid sen "CNM-skandalen" var det dags för nästa omgång tester....

Efter lite snack här och där beslutade vi oss för att testa våra hundar Tex, Finesse och Bracken för SD2-nån variant av dvärg. När vi ändå var igång testade vi om Bracken för CNM och PRA och skickade de proverna till Labrador CNM i Frankrike och Optigen i USA. SD2-testerna skickade vi till Generatio i Tyskland. Bracken var redan testad Clear hos Laboklin, men i och med grundstöttningen med Tex ville vi nu ha ryggen fri-därför testade vi om Bracken!

Första svaret som rullade in var det från Labrador CNM-Bracken var även där Clear.

I fredags kom svaren från Generatio, tyvärr inte lika trevligt-både Tex och Finesse är bärare av SD2-man undrar när oflytet ska vända.. Bracken var fri vilket ändå var väldigt skönt! Angående Tex och Finesse undrar man ju hur mycket oflyt man kan ha... Tex lyckades med konststycket att ärva både CNM- och SD2-genen från sin mor FTCH Adoraden Izzy at Greenbriar, då hans pappa OFTW Greenbriar Rum är fri från båda anlagen! Sen har nu även hans dotter Finesse ärvt båda de generna i sin tur..

Idag kom då till slut det sista svaret, nu från Optigen och Bracken är då fri från även PRA.

Man undrar ju hur långt det ska gå, hur många tester ska vi testa våra hundar för? Ska vi även testa för EIC som några svenskar redan börjat med, och som danskarna testar för fullt för? När ska vi testa för HD, ED och arbetslust?

Ska vi använda dessa bärare i aveln? Självklart ska vi det, vi har ju tester för det! Vi kommer helt säkert att använda vår fina Finesse i aveln, om hennes övriga hälsa och arbetsegenskaper är gott nog för det! Om intresse finns kommer även Tex att användas i framtiden. När vi kommer att använda någon av våra CNM/SD2-bärande hundar kommer vi självklart vara väldigt noga med val av partners, testade fria för CNM och SD2!

Detta med gentester har gått fort, när jag köpte Humlan för åtta år sen var det HD, ED och Öga man tittade på, inte så mycket mer..

Justlike Maypearl Finesse


2013-01-25 21:14 | 0 kommentarer

För en månad sen firade vi jul i Angelstad, nu sitter vi i soffan framför TV´n på Knutsta!

Vi har hunnit flytta till Knutsta, komma iordning, få våra fyra första kalvar och Annas mage har blivit en månad äldre (större) och Melker har genomlidit en lite längre förkylning (influensa??)...

Det känns så himla bra här på Knutsta, vi har kommit iordning någotsånär, fått tvättstugan renoverad så nu är det bara vårt jobb kvar sen är den tiptop! Tvättstugan är tänkt att bli tvättstuga (förvånande?) och hundrum, kommer att bli skitbra!

Knutsta ja, det är min, Mattis, föräldragård som vi nu har tagit över ägande och drift av med allt vad det innebär. Knutsta består av 45ha åker, 8ha bete och ca 25ha skog plus lite överig mark. Produktionen består av en renrasig/stambokförd besättning av Charolaiskor. All produktion sker sen i maj helt ekologiskt enligt KRAV´s regelverk. Kalvarna föds upp till nya kor, avelstjurar eller som stutar. De djur som inte går vidare som avelsdjur säljer vi som kött i köttlådor direkt till konsument.

Hundträningen har kommit lite skymundan senaste tiden, mycket annat har kommit i vägen sen har kylan varit lite tråkig med kallgrader ner till -20 och en massa snö.. Tog med kameran när vi tog en promenad förra helgen, Finesse fick några markeringar i snön, härlig hund! Bracken fick vi några bilder på också! Bracken har förresten löpt också, började ju på julafton och när hon gick in på ca dygn 12 så matvägrade Tex i fyra-fem dygn, så han deffade lite lagom då.. Nu är det stabilt i flocken, och då lär väl Finesse börja löpa snart också..

De två första avkommorna efter Tex har varit hos veterinären och röntgat höfter och armbågar med bästa resultat, HD-A och ED-0 på båda två. En ur kullen hos Reedsweepers och den andra från Sea-Croft!

Matte med flock1

Finesse5

Finesse3

Finesse4

Finesse2

Finesse1

Bracken1


«  01  02  03  04  05  06  07  08  09  »
«maj 2021»
tiontofr
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31