2012-09-23 11:26 | 0 kommentarer

Då var tiden kommen att lämna bort Raps..

Raps kom från Wales till mig i januari 2009 och fyller i höst fyra år. När han var knappt två år tog han 1Nkl på B-prov med Anna men har sedan dess inte utvecklats till den jakthund som vi hoppats. Han har ett otroligt lugn som är jättebra i många sammanhang. Tyvärr har han inte den jaktlust och motor som jag önskar av en jakthund. Han fungerar ibland jättebra men är ganska ojämn. Så nu när flocken blir större och tiden ägnas åt de hundar vi satsar på tyckte vi att det bästa för Raps är om han får bli familjehund till 100%. Nu hittade vi den bästa möjliga familjen till honom hos Lillemor och Stefan i Svalboviken några mil från oss.  Raps är en underbar familjehund med ett sånt grundlugn som gör att han älskas av alla. Han provbodde hos Lillemor och Stefan i somras, alla fick känna på hur det skulle bli och det gick så bra som vi alla hade hoppats!

Raps var med på sista jakten igår och fick hämta de tre änderna som föll framför oss, tog två bilder, ursäkta ajFåns dåliga kvalitet..

Raps med and

Pack of the day

SSRK Västra Skaraborgsprovet 20100911


2012-09-19 20:16 | 0 kommentarer

Det var lite ont om apportörer inför dagens andjakt på "granngården", så jag och Melle röck in som eftersöksekipage med våra hundar! Melker fick rida rygg och förde hund som om han inte gjort nåt annat! Hade med alla hundarna och alla utom Finesse fick ut och lufta sig, hämta änder och göra ett jättebra jobb!

Tyvärr lyckades jag skada föräldrarnas hund Lova, inget allvarligt som tur är, ett litet sår vid övre trampdynan på ett framben. Med bandage och lite vila är hon förhoppningsvis på hugget igen på lördag!

Tex som mest varit med, granskat och lärt sig att titta på fick idag söka och nu börjar poletten trilla ner på allvar, så himla kul! Tex börjar förstå att det är änder han ska leta efter, både skadade och döda, både i vatten och på land!! Vi är så glada att vi har honom och en dotter efter honom, känns riktigt bra!! Humlan var bara med på en såt, mest för att hålla henne fräsch till lördag. Lova var med på det mesta, hon har en nästan ej sinande energi och hittar både dött och skadat vilt och är riktigt bra på envisa dykänder!

Finesse och Melker efter morgonsamlingen

Vy över första vattnet

Vy över första vattnet

Tex med eftersöksand från ö

Lova levererar dykand

Yellow submarines-Lova och Tex söker efter änder

Ivar simtränar några änder

Håll tungan rätt i mun...

Duckdelivery by Tex :)

Avslutning med viken där skyttarna står på flottar

Melker hittade också nåt kul

Melker håller koll

Melker gör en domarkoll "är anden väl behandlad av apportören"


2012-09-02 21:22 | 0 kommentarer

Jag kan inte säga att jag har måndagsångest, tvärtom, härliga måndag imorgon, säger jag som är pappaledig i ytterligare två månader med vår underbara son Melker! Imorgon ska vi åka och lasta en avelstjur vi har sålt, kl.11 kommer bussen direkt från betet. Sen får vi se om vi börjar slå lite gräs om farmor kan titta till sonen!

I lördags var det andjakt på programmet, två såtar och trevliga skyttar gjorde att eftermiddagen blev gemytlig på alla sätt och vis!!

Idag söndag ringde alarmet kl.04.00 för att ta mig upp för lite gåsjakt. Med på resan var även kompisarna Pontus och Micke. Ut med bulvaner och hitta ett bra skydd, sen började gässen flyga lite lagom fast inte riktigt bra. Själv började jag skyttet riktigt bra med nån doublé och nån singelgås, tyvärr gör en sån inledning ibland att självförtroendet blir lite för bra och man tänjer på gränserna.. På paraden låg till slut 16 grågäss och en kråka (!!), en helt ok morgon för att vara noviser som vi!! Nu har vi fyra par andbröst och 14 par gåsbröst i frysen, fint att röka till jul vettu!

I eftermiddags gick vi en sväng i skogen och fick nog ihop 10 liter kantareller på 1½ timmes plockande, helt ok även det.

Tog några bilder idag, både gåsjakt, kantarellskörd, fina Melker som äter fruktsallad och en fin fröken Finesse som inte har nåt mot att bära runt på dagens kråka!

Micke hämtar en skjuten gås

Pontus plockar i bulvanbilden

Micke gör sig "osynlig" ;)

3 labradårar, 16 grågäss och en kråka

Anna och Finesse med sin kråka

Kantarellskörd

Finaste Melker mumsar fruktsallad


2012-08-26 16:24 | 0 kommentarer

Då var hösten igång på allvar, halmen ligger och får en massa regn på sig och jakterna avlöser varandra! Då jag är pappaledig till 1 november kan jag "bara" apportera/jaga" på helgerna vilket resulterat i att varje helg är bokad med en jaktdag, med undantag för två helger till sista oktober..

I lördags var vi på första apporteringsuppdraget, bilen full med fyra labbar gjorde att dagen blev kanon!! Lova hänger med och gör ett grymt jobb på eftersöken vilket lär bli hennes paradgren i fem år framöver!! Hon är lite för stissig att ha på pass men kommer till sin rätt på eftersöken då hon har en grym motor och ligger i in i det sista. Vi gjorde ett extra eftersök sist på dagen och när jag stod och bytte om från stövlar till skor vid bilen kom hon med den sista anden!! :)

Tex var med för att se och lära och gjorde det med den äran. Han satt kopplad vid första dammen och sen okopplad vid de andra tre dammarna. Sköter sig toppen på pass, lugn, fokuserad och inga tendenser till knallning trots att änderna landar en meter från honom. Vid sista dammen fick han ta en and på vattnet.

Humlan fick vara med, så klart, och jobbade bra i vanlig ordning. Hennes klor som jag varit orolig för höll riktigt bra med en klo som undantag.

Raps var med och fick i uppdrag att hämta rena markeringar vilket han fixade fint!!

Och imorse hade jag planerat in att jaga gäss då jag fått tillåtelse att jaga på en grannmark där gässen gillar att landa! Uppstigning tidigt för att vara på plats när gässen landar vid 05.30-06.30.. Ut med bulvaner och en kopp kaffe. Men i vanligt ordning ville inte riktigt gässen landa där jag ville utan ville ut på en intilliggande vall. Första floget kom dock kanonfint rakt in och där fick jag två kanadagäss. Sen blev det några lägen där jag fick ner två grågäss. Fyra gäss på några fler skott tycker jag ändå var helt ok. Hundarna fick tas ur bilen för att söka efter ett par gäss, en som låg på andra sidan ett krondike plus en som landade ute i kornfältet. Att jaga gäss är nåt speciellt, att skjuta fåglar som väger som ett halvt rådjur (litet rådjur) är rätt mäktigt!! Att man desutom hjälper bönderna att skrämma fåglar gör inte saken sämre, de gör otrolig skada när de kommer i hundratal/tusental!

Lova på eftersök

Raps med apporterad and

Humlan med and

Master of command

Jakt12

Stiliga herrar på pass - Tex och Raps

And

Tex på tredje såten

Fälltmässig klädsel ;)

Humlan på väg ut...

Humlan på väg in...

Humlan tar and i vatten

Tex med sin första godsand

Lova med dagens sista and

Gåsjakt - Tex med gås från andra sidan diket

Gåsjakt-lyckad morgon med fyra nedlagda gäss


2012-08-10 12:30 | 0 kommentarer

Nu är vi i Småland och förbereder oss inför Annas bror Peter och hans fästmö Lottas bröllop på lördag! Och eftersom det finns fina skogssjöar på svärfars mark passar vi på att träna hund! :) Jag rekade Klockesjö med Melker och hundarna i onsdags och igår torsdag la vi i båten och tränade genom hundarna. Tex som fick nedslag på dirigeringarna på jaktproven har tränats i tecken och det har gett resultat - nu går det betydligt bättre!

När vi skulle iväg och träna genom hundarna somnade Melker i bilen vilket gjorde att vi inte ville lämna Finesse i skuffen. Hon fick följa med i båten och tog det hela med ro kan man säga, sov på durken när de andra hämtade apporter!

Vår fina Finesse verkar ha nedärvt en del av sin fars egenskaper så här långt, även leendet verkar det som till vår förtjusning :)

Småland1

Småland2

Småland3

Småland4

Småland5

Småland12

Småland11

Småland6

Småland8'

Småland7

Småland10

Småland9


2012-08-06 17:13 | 1 kommentarer

Fick till ett par bilder på vår fina Finesse idag med porträttobjektivet :) La in en av bilderna på hundsidan också! La in en bild på Melker när han gungar högt också!

Finesse1

Finesse2

Finesse4

Finesse3

Melker gungar högt


2012-08-06 08:59 | 0 kommentarer

Vi har 10kg köttlådor för omgående leverans/hämtning!

Köttlådorna kostar 139kr/kg och väger 9,5-11kg.

Innehållet är 50% färs och 50% detaljer. Allt i köttlådan är vakuumpackat och benfritt färdigt att lägga i frysen eller att använda direkt!

Ring 016-62011 eller Mattias 0706946384 Anna 0731505424

Eller maila på gm.wistrand@gmail.com

Se mer info på www.ekobiff.se


2012-07-31 20:12 | 0 kommentarer

Då var provsäsongen igång, eller kanske till och med över..

I fredags for jag, Anna, Melker och tre hundar (Ivar, Finesse och huvudrollsinnehavaren Tex) norröver! Tanken var inte att fara E4 norrut i år utan vi anmälde först till Lövnäs för att få lite omväxling. Tyvärr ställdes Lövnäsprovet in och vi anmälde till Kuså och Härnösand, jag ville få ett par starter på Tex för att stämma av läget. Då det var många som anmälde till Kuså så anmälde vi även till Härnösand för att gardera plats.. Vi fick plats på båda... Vi hade bokat en campingstuga på Storsjöns trädgårdscamping en dryg mil från provplatsen strax norr om Höga Kusten-bron!

Lördagen inleddes med en liten överaskning då vi trodde att vi som R1 skulle gå in på tom plats nr 8, men vi fick startnummer 2, alltså i första par. Gick i par med Bengt Andersson och hans flattehane Jäger, domare var Jenny Hamring. Provupplägget var väl rätt rakt, dubbelmarkering på land, dirigering på land, sök på var sin sida om en väg, dubbelmarkering på vatten och dirigering på vatten. Det som gjorde det hela lite lurigt var att vi blev hänvisade att skicka hunden rakt ut på blankvattnet för att sen vinkla höger då anden låg i vassen, knappt synlig från skickplatsen. Sen var kasten så gott som osynlinga på vattnet och terrängen på land var en snårigt hygge. Tex var väl lite okoncentrerad och missade landmarkeringarna något, var inte alls med på någon av dirigeringarna, fixade söket ok och klarade vattenmarkeringarna bra.

Söndagen var provrutan längre ut på samma halvö vi var på under söndagen. Helt andra provmarker med äldre halvgles skog. Dubbelmarkering på vatten på en plats och vattendirigering till andra sidan en vassvik på en annan plats. Sök på ena sidan om en väg, båda hundarna använde samma sök fast inte samtidigt. Dubbelmarkering på land. Tex fixade väl det mesta ok förutom den där härliga vattendirigeringen, han löste den men inte riktigt som domaren ville, han gick in i vassen lite tidigt och löste det den vägen. Det mest anmärkningsvärda var att domaren, som för dagen var Bertil Furberg, sa åt oss att sätta på kopplet och få KEP (kan ej prissättas) då han ansåg att Tex hade ett så fult sår att han inte fick fullfölja prövningen. Jag blev lite frågande med inser ju samtidigt att man inte ska frågasätta domarens beslut. När jag väl satt på kopplet och kontrollerade "såret" som såg ut som ett litet skrapsår på framsida höger framben, såg jag att det var blåbär (!!!!) och bad domaren om att få fullfölja provet med den sista dubbelmarkeringen på vatten.

Då vi inte var med till prisutdelningen någon av dagarna vet vi inte till 100% vad prisvalören blev men vi misstänker ett tredjepris på lördagen och samma eller eventuellt ett andrapris på söndagen.

Egentligen inga som helst resultat att skryta över men jag är jättenöjd med hur kära Tex aggerade och uppträdde!!! Då han är en hund med mycket motor och arbetsglädje är jag jättenöjd med grunderna han visade upp, fotgående, stadga, tyst och hyffsat fokuserad. Vi är ju inte ute på så mycket gruppträningar och övningsprov utan kör ju mest själva eller med ett par andra när vi tränar. Sen kan jag ju säga att vårens CNM-chock gjort att motivationen att träna trytit något!! Nu vet vi att vi måste träna dirigeringar och åter dirigeringar, dubbelmarkeringar på land och kanske lite sök.. Det där med sök har jag lite smått hoppat över, inför Nkl förra sommaren tränade vid det fyra gånger och nu i sommar har vi kört ett viltsök och ett dummysök. I lördags var han lite frågande och sökte inte ut som jag ville. På söndagen var han bättre och sökte ut som jag gillar, fast kanske inte riktigt ända ut! Markeringarn och dirigeringar måste vi skärpa oss med vad gäller val av terräng, vi är kanske lite bekväma :P Nu ska vi träna och kommer igen på proven i vår!

SSRK Prov som är det centrala systemet att använda för anmälan till prov tycker jag både är bra och lite mindre bra. Vi kikade på startlistan fredag morgon innan vi drog iväg, då var vi R1, när vi sen kom till provet ett dygn senare hade det ändrats och de hänvisade till att vi måste hålla koll på just SSRK Prov. Nu när jag avanmält till Kuså och går in och tittar sisådär 12 timmar innan samling, står jag fortfarande med som första startande imorgon och R1 på torsdag, inte direkt aktuellt...

Angående flocken här hemma händer det lite i sommar och höst, mer om det framöver :)

Jag och Tex innan start

Jag och Bengt i väntan på start

Dags för första jobbet-dubbelmarkering på land

Vi i väntan på vattenmarkeringar

Tex på väg hem med vattenmarkering

Domare dag 1-Jenny Hamring

Mina supporters

Efter andra dagens prövning

Söndagens domare Bertil Furberg


2012-07-23 22:38 | 2 kommentarer

Efter vårens "CNM-chock" har ni kanske trott att vi stuckit våra små huvuden i sanden, men det har vi inte, vi har bara inväntat att alla som har haft berörda kullar, har informerat sina valpköpare! Nu är det gjort och vi skriver här om Tex CNM-historia.

När vi köpte Tex var vi noga med att välja en valp ur en kull där de valpar som föddes var fria från både PRA och CNM via föräldrarna. Vi tackade nej till valpar ur kullar där statusen var okänd hos föräldrar. Tex båda föräldrar var testade fria för PRA och CNM. I hans Owner Registration Certificate från The Kennel Club står klart och tydligt att han är hereditärt fri från CNM då båda föräldrarna är testade fria. Charlotte Lindell, som har erfarenhet av CNM, köpte även hon en tik ur samma kull.

Tex parade fem tikar i vintras där en tik hade känd status som CNM-bärare, resten av tikarna hade okänd status. Kullen som föddes med tiken som var bärare testades och swabbarna skickades till LabradorCNM i Frankrike. Resultatet kom till oss via uppfödaren och det kom som en chock att tre av sex valpar var testade Sjuka, dvs de kommer att utveckla sjukdomen, två valpar var Bärare och en var Fri. Vi kontaktade Tex uppfödare Carole Clarke - Greenbriar Labradors. Även Carole var chockad, speciellt då hon hade en kull med tvåveckors valpar ur Tex mamma.

Vi kontaktade LabradorCNM direkt och fick swabs skickade från Charlotte Lindell, ett par dagar senare var proverna i Frankrike och efter ytterligare ett par dagar hade vi svaret, både vår hane Tex och hans dotter Finesse var testade som CNM-Bärare.

CNM var för oss egentligen inte helt nytt. För några år sen testade vi både Lova och Raps, mest för nyfikenhetens skull. Både Raps och Lova är fria från CNM. Raps röntgade BC-höfter och Lova kom aldrig att gå i avel.

Nu är alla tikar som Tex parat testade, två är testade Fria, en testad Bärare och för en har inte svaret kommit ännu. För valpar som är ur en kull där en förälder är Fri och en är Bärare säger genetiken att 50% av valparna kommer att bära på anlaget och 50% kommer att vara fria. Ur kombinationen där båda föräldrarna är Bärare kommer sorgligt nog 25% att bli Sjuka, 50% Bärare och 25% Fria (högst teoretiskt). Samma gentiska funktion som PRA på hund och hornlöshet hos nötkreatur.

CNM är en ytterst sorglig sjukdom där avlivning är att föredra då livet inte är aktningsvärt för hunden. Nervystemet påverkas så att hunden slutar att äta, muskulaturen försvinner och valpen får svårt att röra på sig. Symptom ska börja visa sig vid 4-6 månaders ålder, ev även tidigare.

Själv tycker jag inte att en hund som är CNM-Bärare per autmatik ska vara ute ur aveln, därmot ska man vara noga med att den hund man väljer att para med är CNM-Fri.

Kostnaden att testa CNM är 45 Euro för en hund och ca 300 US-dollar för en hel kull, oavsett storlek. Det går att testa oregistrerade valpar som enbart är Chippade/tatuerade.

När nu detta med CNM inte var korrekt testades både Tex mamma Adoraden Izzy at Greenbriar och vår egna Greenbriar Texas för PRCD-PRA hos Optigen i USA. Både Tex och hans mamma testades PRA-Clear.

Vi har försökt ta reda på var felet ligger men vet i dagsläget inte helt och hållet. Laboratoiet som testade Tex mamma som CNM-fri, påstår att det inte är ett "Lab-error". Tex uppfödare hävdar dock att det är labbet som blandat ihop proverna. Om vi någonsin kommer att få reda på svaret vet jag inte. Jag har själv varit i kontakt med Laboklin som utförde den felaktiga analysen, dock med svaret att det inte är ett Lab-error men att de inte går in på detaljer så länge de inte har något medgivande från Carole.

En soppa utan dess like är det, och vi lider otroligt mycket med uppfödarna och valpköpare, framförallt de som är tvungna att ta bort sina CNM-sjuka valpar!


2012-07-16 15:42 | 0 kommentarer

Sommaren är här, ibland iaf... Det mesta regnar bort kan man kanske säga. I juni fick vi över 210mm regn och tills dags datum har vi fått över 70mm i juli.

Har anmält Tex till ett par prov. Först anmälde vi till Lövnäs, men det verkar bli inställt pga för få funktionärer, därför anmälde vi både till Härnösand och Kuså för att gardera upp lite. Jag nöjer mig med 1-3 starter i höst så får vi se hur det går. Finns en del att slipa på så gör vi det till nästa vår, i annat fall kanske det går vägen och då blir vi ju skitglada!! :)

Planerar lite inför höstens jakter också, kalendern börjar så smått fyllas med jakter, både hundträningsjakter från slutet av september till mitten av oktober. Nåt jag tyvärr oroas över är Humlans klor som på ett par vekor förvandlades till ihåliga och frasiga skitklor. Tack vara Kattis har vi nu införskaffat diverse medikamenter i form av klosalva, spray för tassarna samt två olika kosttillskott i hopp om att hennes klor blir bra till hösten. Hemska tanke vore om hon inte är bra, det är ju ändå bara 1½ månad kvar till 25 augusti!! Lova lär hur som helst få ta ett allt större ansvar vad gäller själva mängdapporteringen, sen får Raps och Tex vara med som lite finlirare.

Finesse är en himla mysig krabat, orädd, framåt, fullt ös, väldigt lyhörd och läraktigt-bådar väldigt gott.

Hittade en båt på en gräsmatta för nån vecka sen, ringde upp ägaren och undrade om han vill sälja den, jodå det gick ju fint. I fredags la vi i den, snickrade en dirigeringsflotte och provtränade, se resultat nedan :)

Juli1

Juli2

Juli4

Juli5

Juli6

Juli7

Juli8

Juli9


«  01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  »
«maj 2021»
tiontofr
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31